Dorsz „po kołobrzesku” w Watykanie

Katarzyna Matejek

|

Gość Koszalińsko-Kołobrzeski 02/2015

publikacja 08.01.2015 00:00

Ekipa kołobrzeskich kucharzy dotarła przed Wigilią do Rzymu. Z bałtyckich śledzi i dorszy przygotowali potrawy na stoły papieży Franciszka i Benedykta.

 Ekipa przywiozła do Rzymu polskie smaki: potrawy z ryb z polskich stawów i Bałtyku oraz ogórek kołobrzeski, kiszony w naturalnej wodzie solankowej Ekipa przywiozła do Rzymu polskie smaki: potrawy z ryb z polskich stawów i Bałtyku oraz ogórek kołobrzeski, kiszony w naturalnej wodzie solankowej
Ryszard Pilecki

Z inicjatywy Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp” rok temu 120 żywych karpi przewieziono do Rzymu i przygotowano z nich ucztę dla gwardzistów szwajcarskich. Potrawy trafiły również na stoły obu papieży. W 2014 roku akcję „Papieski szlak” powtórzono, z tym że przyłączyli się do niej rybacy znad Bałtyku. Do ryb słodkowodnych dołączyły morskie – śledzie i dorsze – dostarczone przez Organizację Rybaków Łodziowych, producentów ryb z Kołobrzegu i Pomorskiej Organizacji Producentów „Arka” z Gdyni.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.