Smacznie, zdrowo, tanio

Karolina Pawłowska Karolina Pawłowska

publikacja 15.11.2016 22:21

Zdrowe odżywianie wcale nie musi oznaczać dziury w domowym budżecie. Przekonują się o tym uczestniczki warsztatów, na które zaprosiła diecezjalna Caritas.

Pierwsze z serii spotkań dotyczących zdrowego, prawidłowego i racjonalnego odżywiania się odbyły się w Koszalinie. Wzięło w nich udział osiem pań z podkoszalińskich miejscowości. Najpierw poznawały teorię, potem w ruch poszły noże i garnki.

Warsztaty zdrowego żywienia i warsztaty kulinarne to działania towarzyszące Programowi Operacyjnemu Pomoc Żywnościowa.

- Chcemy uświadomić, że zbilansowana dieta wcale nie musi być droga. Ludziom często wydaje się, że pełnowartościowy posiłek wiązek się z dużymi kosztami. Wykorzystując podstawowe produkty można dostarczyć organizmowi wartości odżywczych niezbędnych do podstawowego funkcjonowania. Co najważniejsze nie jest to wcale takie skomplikowane. Chcemy nauczyć, w jaki sposób dysponować ograniczonym budżetem - wyjaśnia Agnieszka Pluta, koordynator programu.

Uczestniczkom pomaga w tym fachowiec.

- Tanio nie musi znaczyć byle jak. Przy konstruowaniu jadłospisu powinniśmy kierować się różnorodnością, wybierać warzywa i owoce sezonowe, łatwo dostępne, a unikać żywności przetworzonej - przekonuje Katarzyna Siedzik, wykwalifikowany dietetyk z poradni dietetycznej Healthy & Fit. Podczas zajęć podpowiadała paniom, że równie smaczne jak tradycyjne mielone mogą być kotleciki z cukinii, zamiast margaryny warto zaserwować rodzinie pastę z ciecierzycy, a koktajl warzywny to źródło zdrowia i urody.

Koszalińskie warsztaty są pierwszymi z serii organizowanych przez diecezjalną Caritas. Kolejne zajęcia, na razie teoretyczne, zaplanowane są w listopadzie jeszcze w Wałczu, Słupsku i Jastrowiu.

- W późniejszym czasie organizowane będą również zajęcia praktyczne. Jeśli zainteresowanie będzie duże i pomysł się przyjmie, z pewnością będziemy kontynuować te działania - dodaje Agnieszka Pluta.