Awokado z krewetkami, pączki z makreli. Ślinka cieknie, gdy czyta się poradnik kulinarny stworzony z ogromną pasją przez usteckie babcie.
Autorki poradnika podczas warsztatów kulinarnych
JACEK CEGłA
Autorkami „Poradnika kulinarnego usteckiej babuni” są słuchaczki Usteckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Nie jest to kolejna książka kucharska ani wykaz przepisów żywcem skopiowanych z internetu. – To zbiór receptur i porad, przez lata próbowanych i sprawdzonych – tłumaczy Barbara Paszkiewicz, prezes UUTW i główna pomysłodawczyni poradnika. – Autorki książki przybyły do Ustki z różnych stron Polski, przywożąc ze sobą przepisy z domów rodzinnych. Teraz chcą swoją kulinarną wiedzę przekazać młodszym pokoleniom… Joanna Barnowska, redaktor poradnika: – W książce znajduje się aż 237 przepisów. To głównie smaki młodości jej autorek.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.