Piekarnia Bożego Miłosierdzia rozwija się

Katarzyna Matejek Katarzyna Matejek

publikacja 11.08.2022 08:54

Powstał trzeci sklep stacjonarny z pieczywem i wypiekami Domu Miłosierdzia.

Piekarnia Bożego Miłosierdzia rozwija się W piekarni można nabyć pieczywo z różnych gatunków mąki, a także dla diabetyków. Katarzyna Matejek /Foto Gość

Wśród licznych inicjatyw Domu Miłosierdzia Bożego jest także piekarnia, dająca pracę wielu podopiecznym placówki. Zaopatruje ona dwa sklepy stacjonarne i stoiska na targowisku miejskim w Koszalinie oraz okazjonalnie w centrum handlowym.

10 sierpnia Dom Miłosierdzia otworzył trzeci stacjonarny sklep z pieczywem i wyrobami cukierniczymi. Mieści się on w kamienicy przy ul. Piłsudskiego 16.

Jak informuje ks. Radosław Siwiński, dyrektor Domu Miłosierdzia Bożego, piekarnia jest ważnym elementem charytatywnego dzieła, z którego pomocy korzysta wiele osób potrzebujących, bezdomnych i ubogich. Piekarnię otwarto w marcu 2018 roku. Inicjatywę pobłogosławił bp Edward Dajczak. 

– Przez kolejne lata nasza piekarnia się bardzo rozrosła – mówi ks. Siwiński. – Pierwsze trzy lata były ekstremalnie trudne, zarówno jeśli chodzi o sprawy personalne, piekarzy, jak i jakość chleba. To się zmieniło i widzimy, że nasze produkty znajdują nabywców, wypieki bardzo dobrze się sprzedają. Cieszymy się z tego, bo piekarnia jest ważnym źródłem naszego utrzymania, i mamy nadzieję, że będzie coraz ważniejszym.