Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Dorsz „po kołobrzesku” w Watykanie

Ekipa kołobrzeskich kucharzy dotarła przed Wigilią do Rzymu. Z bałtyckich śledzi i dorszy przygotowali potrawy na stoły papieży Franciszka i Benedykta.

Z inicjatywy Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp” rok temu 120 żywych karpi przewieziono do Rzymu i przygotowano z nich ucztę dla gwardzistów szwajcarskich. Potrawy trafiły również na stoły obu papieży. W 2014 roku akcję „Papieski szlak” powtórzono, z tym że przyłączyli się do niej rybacy znad Bałtyku. Do ryb słodkowodnych dołączyły morskie – śledzie i dorsze – dostarczone przez Organizację Rybaków Łodziowych, producentów ryb z Kołobrzegu i Pomorskiej Organizacji Producentów „Arka” z Gdyni.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy